Reünie jongerensoos de Zucht 3 november 2018

Reünie jongerensoos de Zucht

Op zaterdag 3 november is er een reünie van de Voorburgse jongerensoos de Zucht.

Locatie: Grand Café Siezo. Johanna Westerdijkplein 70 2521 EN  Den Haag  (nabij de Haagse Hogeschool).

Aanvang: 15.00 uur

Voor meer info over de reünie en aanmeldingen: zie de site  https://www.dezucht2018.nl/ of via email:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

50 jaar geleden

“een soos voor de jongeren die actief zijn in het Hervormde Jeugdwerk” zo is het begonnen in 1968.

Dankzij de inzet van de jeugdwerkleider Sander de Graaf en vele andere vrijwilligers werd in de Opstandingskerk aan de Rembrandtlaan een gezellige ruimte ingericht met een inschuifbare bar.

Op de vrijdagavonden  was er gelegenheid om bij te praten, koffie of fris te drinken, naar muziek te luisteren, te kaarten, tafeltennissen, schaken, dammen, lezen e.d.

Na een paar jaar kwam er een samenwerking met de “Katholieken”. Hun jeugdkoor ging oefenen in de kapel naast de soosruimte en na afloop was het napraten in de soos. En zo werd de Hervormde soos een oecumenische sociëteit.

Door het vele geschuif met de bar was deze niet zo heel stabiel meer en na afloop van een soosavond viel onder luid gekletter van brekend glas de bar om.

Zomaar; in een zucht.

Een nieuwe en veel steviger bar werd gebouwd en ter nagedachtenis aan de oude bar kreeg die de naam: De Zucht.

Deze bar staat er nu na 45 jaar nog steeds. Maar dat zal niet lang meer duren want de Opstandingskerk heeft geen dienst meer als kerk en gaat verbouwd worden.

In de loop der jaren kreeg de soos de naam van de bar: De Zucht. En er kwam een sooskrant: Het Zucht.

Naast soosavonden op de vrijdag, ging de soos ook op de zaterdagavond open. Er kwamen film- en cabaretavonden (oa. een jonge Herman Finkers), themafeesten, soosweekeinden, een kamerbewonerssoos, de Kerst-In en de politie kwam langs om het bier in beslag te nemen (de vergunning was even niet op orde).

Velen hebben er hun partner gevonden.

Na een jaar of 20 jaar was de ‘soosformule’  achterhaald en is de soos gestopt in 1988.

15 jaar geleden is de laatste reünie geweest. Toen waren er 200 bezoekers.

kerkwijzer

KERKWIJZER

De KerkWijzer wordt bezorgd bij alle leden van de Protestantse Gemeente Voorburg.