Skip to main content
Koningkerk
KONINGKERK Wijkgemeente De Open Hof

Bezoek website

OUDE KERK Wijkgemeente Martini
OUDE KERK Wijkgemeente Martini

Bezoek website

Partnerschap Halle en Voorburg

voorburg-halleHalle

 

 

 

 

Weekend Halle van 8-9-10-11 mei 2020

Om het jaar komen onze vrienden van de Marktkirche Gemeinde Halle naar Voorburg. en om het jaar gaan wij naar Halle.
Gemeenteleden uit Halle zijn te gast bij wijkgemeente De Open Hof of bij de Martini wijkgemeente van de Oude Kerk
De Protestantse Gemeente Voorburg heeft een vriendschapsband, is partner van deze gemeente, al meer dan 30 jaar.
Veel mensen ervaren de vriendschap als zeer hartelijk..
Halle ligt in voormalig Oost-Duitsland ongeveer 50 kilometer van Leipzig. De werkgroep Halle-Voorburg organiseert deze uitwisseling al vele jaren met veel enthousiasme. Het programma omvat inhoudelijke (geloofs)gesprekken, maar er is ook gelegenheid voor (culturele en culinaire) ontspanning.
Wie wil meedoen met dit contact? En wie wil gastgezin zijn?.

Opgeven bij:
Arjen van Aalst, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Judy van Engeldorp, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Geschiedenis

In de jaren tachtig van de vorige eeuw  onderhielden meer dan 200 Nederlandse kerkelijke gemeenten een partnerrelatie met een kerkelijke gemeente in de DDR. In hun voetsporen werden in 1986 de eerste contacten van onze protestantse gemeente met de Marktkirchegemeente in Halle gelegd. Deze stad ligt op ongeveer 50 km van Leipzig in de voormalige DDR. Het eerste bezoek was in 1987. Wij gingen naar Halle, want zij mochten niet het land uit. Iedereen was er van overtuigd, dat dit nog vele jaren onmogelijk zou zijn. 

Het was allemaal indrukwekkend. Een reactie was: waarom komen jullie helemaal uit Nederland naar ons? Na alles wat wij jullie hebben aangedaan…? Dat brak het ijs van de oorlog…

Wij antwoordden : om te zien hoe het met jullie gaat in zo’n communistisch land dat niets van de kerk moet hebben. Hoe houden jullie het vol om vanuit jullie geloof te leven ? Wat voor prijs betalen jullie daarvoor? Is het waar dat jullie kinderen niet mogen studeren ? Hoe houden jullie dat vol ?

Zo ontstond er een klimaat van grote verbondenheid want zulke mensen als in Halle en deze geloofsuitdagingen kom je in onze samenleving niet dagelijks tegen. En zij waren niet gewend daar op die wijze over te praten. Ze zeiden: bij jullie voelen wij medeleven. …Bovendien hebben jullie een soort opgewektheid die bij ons schaars is.  Daar trekken we ons aan op… En zo mochten wij Du blijven zeggen en gingen zij dat onder elkaar ook doen…

Nu zijn we ruim 30 jaar verder. November 1989 is De Muur is gevallen, Halle is niet meer een grauwe troosteloze stad. Maar wonderlijk genoeg zijn de banden gebleven. Het ene jaar bezoeken wij Halle en het andere jaar bezoeken zij Voorburg. Deze uitwisseling werkt en de formule is goed, er zijn vriendschappen ontstaan die in een handomdraai weer opbloeien. Als wij gaan zijn er altijd een paar bij die nog nooit naar Halle geweest zijn. Als zij naar Voorburg komen hebben ze ook altijd nieuwelingen bij zich. Bij het afscheid van onze predikanten waren er mensen uit Halle aanwezig, de website van onze Protestantse Gemeente Voorburg wordt daar door veel mensen goed gevolgd.

Bij ons bezoek in april 2014 was er een prachtig programma opgezet over de doop. In de middag stonden we met 40 mensen in de kerk van Eisleben rond het doopvont van Martin Luther. En zongen met elkaar:  Lof zij den Heer ! Iedereen uit het hoofd. Ieder in zijn eigen taal. De hele kerk werd gevuld met dat verenigde gezang van kerkmensen die zich met  elkaar verwant voelen, jong en oud.
In 2015 waren de Hallenaren bij ons op bezoek. We bezochten in Rotterdam o.a. de Pauluskerk en de Laurenskerk
In 2016 kwamen ze weer naar Voorburg om het 50-jarig bestaan van de Koningkerk met ons mee te vieren.
In 2017 waren wij in Halle aanwezig bij de Kirchentage in het kader van 500 jaar Luther, een geweldige happening.
In 2018 bij ons was het thema: Vrede en Recht.
En in 2019 verdiepten we ons in Halle in "Kunst und die Modernen", met bezoek aan het Bauhaus in Dessau.